روش دم کردن چای اصیل ایرانی
توسط : Pakhsh Shetaban تاریخ : 16 تیر 1397, 16:11 دسته بندی : وبلاگروش دم کردن چای اصیل ایرانی
چای ایرانی یکی از بهترین چای های دنیاست. برخی به علت عدم رعایت اصولی که به ظاهر بسیار ساده ولی تاثیر گذار می باشد نمی توانند چای مناسبی راتهیه کنند و به همین دلیل چای ایرانی را بی کیفیت می پندارند و به سمت چای های خارجی موجود در بازار می روند که دارای مواد شیمیایی و اسانس می باشد.
اصول دم کردن چای ایرانی
۱- کیفیت آبی که چای در آن دم میکشد، تاثیر زیادی در عطر و طعم چای دارد. مناسبترین آب برای دم کردن چای آب لوله کشی است اما حواستان باشد که آب دارای کلر نباشد.
۲- از آبی که چند بار جوشیده است استفاده نکنید، زیرا اکسیژن خود را از دست داده است و روی کیفیت چای اثر میگذارد. بهتر است از آب تازه برای دم کردن چای استفاده کنید.
۳ – چای انواع مختلفی دارد و دمای آب برای دم کردن هرکدام از آنها متفاوت است. اما برای دم کردن چای سیاه که معرف حضور ما ایرانیهاست، بهتر است دمای آب به نقطه جوش رسیده باشد. برای دم کردن چای سبز به دلیل اینکه برگهای آن نازکتر است دمای آب بهتر است حدود ۷۰-۸۰ درجه باشد.
۴- .مقدار حجم چای بستگی به تعداد استکان چای مورد نیاز دارد که باید متناسب با آب قوری و اندازه قوری باشد. قوری چای هر چقدرگنجایش بیشترداشته باشد، برای دم کشیدن چای مناسب تر است. برای طبخ چای گیلان (گیل تی )، باتوجه به نوع چایی خشک، مقدارچایی که برمبنای قاشق غذاخوری درقوری ریخته میشود، متفاوت است ولی حداقل دو تا سه قاشق غذاخوری پر، برای تهیه هر وعده دم کردن نوشیدنی چای لازم است. سپس مقدارکمی آب سرد در قوری ریخته و چای سنتی ایرانی را می شویید و آب سرد را خالی می نمایید.
در مرحله بعد نصف فضای قوری را از آب جوش پرکنید. سپس این قوری را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه درمجاورت گرمای غیرمستقیم قرار دهید. دقت داشته باشید پس از جوش آمدن آب، شعله زیر سماور را کم کنید تا صدای قل قل جوشیدن آب پایان یابد.
بهترین زمان مصرف چای، ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بعدازدم کشیدن می باشد ولی میتوان در بازه زمانی ۱ تا ۳ ساعته نیز از چای دم کشیده شده استفاده نمایید.
پس از تمام شدن چای دم کشیده شده در قوری، مجددا در قوری چای، آب جوش نریزید تا از تفاله چای دوباره چایی آماده کنید چرا که این کار درست نیست.
۵- برای جلوگیری از تلخی چای که به دلیل طولانی ماندن برگهای چای در داخل آب است میتواند به کمک یک صافی تفاله را از خود چای جدا کنید.
۶- اگر برای دم کردن چای عجله دارید، میتوانید فقط به مقدار دم کردن چای در کتری آب بریزید. لازم نیست که کتری را از آب پر کنید. بعد از اینکه برای دم کشیدن آب را در قوری ریختید، میتوانید مجددا کتری را از آب پر کنید.
۷- از ریختن آب گرم در کتری خودداری کنید و از همان ابتدا آب سر به کتری اضافه کنید و فرصت دهید تا بجوشد. زیرا پر کردن کتری با آب گرم و یا داغ، کیفیت چای را پایین میآورد.
۸- حواستان باشد آب در کتری زیاد نجوشد زیرا در این صورت چای بیمزه میشود.
۹- بهترین نوع قوری برای دم کردن چای قوری چینی است در صورت عدم دسترسی به قوری چینی می توانید از قوری استیل نیز استفاده کنید. سعی گردد از قوری های پلاستیکی چای سازها استفاده نشود.بهتر است برای اینکه چای بهتر و سریعتر دم بکشد، قوری را از قبل گرم کنید. کمی آب گرم داخل قوری بریزید و سپس خالی کنید و بعد چای را دم کنید.
۱۰- بهتر است چای را در ظروف شیشهای در بسته و به دور از گرما و سرما و رطوبت نگهداری کنید و از قرار دادن آنها در مجاورت سیر و پیاز خودداری کنید زیرا چای، زود بوی هرچیزی را به خود میگیرد.